Bio kruiden

Veel van de kruiden die we kweken, zijn fantastisch om te integreren in een natuurlijk voedingspatroon. De meeste bevatten heel wat hogere gehaltes aan vitamines en mineralen dan de gangbare groenten, plus een heleboel andere bijzondere stoffen die een echte meerwaarde zijn voor je gezondheid. Inheemse kruiden gebruiken is bovendien een mooie manier om je te verbinden met de energie van onze inheemse Natuur; juist deze geeft ons het beste wat wij nodig hebben.

Deze gedroogde kruiden kan je gebruiken voor infusies (thee), maar ook om op je bord te strooien, zoals in soep of op de patatjes.

Momenteel zijn onze enkelvoudige infusies en onze theemengelingen te koop hier bij VanZelf Natuurlijk! ter plaatse in Huldenberg, bij activiteiten op verplaatsing, en in de Appelfabriek Neerijse.

Enkelvoudige infusies

Citroenmelisse (Melissa officinalis, kruid voor de bloei). Een zonnig kruid met een lekkere citrusachtige smaak, dat ontkrampt, ontspant en het gemoed verblijdt..

Duizendblad (Achillea millefolium, bloeiend kruid). Een aperitivum, digestivum, vrouwenkruid en bevordert de ciculatie.

Echinacea (Echinacea purpurea, bloeiend kruid). Staat bekend om zijn versterkende en beschermende kwaliteiten in de donkere helft van het jaar.

Goudsbloem (Calendula officinalis, bloemen). Bevat veel carotenen (pro-vitamine A), is een vrolijke toevoeging aan andere thees en werkt inwendig ondersteunend.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis, kruid). Een veelzijdig kruid in de keuken bij bv. aardappelgratin, als digestivum, werkt opwekkend en bevordert mentale helderheid en circulatie.

Slaapmutsje (Eschscholzia californica, bloeiend kruid). What’s in a name… Een theemoment met dit kruid helpt mee de juiste toestand creëren om een goede nacht in te gaan. Lekker met citroenmelisse.

Smalle weegbree (Plantago lanceolata, bloeiend kruid). Een inheems kruid vol met mineralen, verzacht en ontsmet geprikkelde luchtwegen.

Tijm (Thymus vulgaris, kruid). Een versterkend aromatisch kruid, onmisbaar in de winter én in de keuken. Beschermt en maakt slijmen los.

Venkel (Foeniculum vulgare, zaden). Bekend om zijn ontkrampende werking in de buik en op vastzittende slijmen in de winter. Ondersteuning bij de borstvoeding. Sommige kinderen vinden het lekker om op te kauwen als een suikervrij snoepje.

Runen-theemengelingen

We hebben onze mengelingen genoemd naar de Noorse runen. Dit zijn magische tekens die verwijzen naar energetische zijnstoestanden in het leven van de mens. Elk van deze theemengelingen is speciaal samengesteld om de kwaliteit van een Noorse rune te dragen ter ondersteuning van het algehele fysieke en psycho-energetische evenwicht.


d Dagaz digesthee (citroenmelisse, duizendblad, goudsbloem, bonenkruid, rozemarijn, tijm, venkel). Kwaliteit van de dageraad die innerlijke knopen verlicht, waardoor alles weer ontspannen werkt.


x Inguz winterthee (echinacea, dropplant, smalle weegbree, tijm, venkel). Kwaliteit van het haardvuur, het innerlijk vuur dat beschermt tegen winterse kwalen.


i Isa avondthee (citroenmelisse, slaapmutsje). Kwaliteit van stilvallen zoals water dat ijs wordt, om ’s avonds de toegang tot de droomwereld mogelijk te maken.


s Sowelu opkikkerthee (rozemarijn, citroenmelisse). Kwaliteit van de Zon en haar dynamische levenskracht. Deugddoend in de ochtend of ’s (na)middags.


Bij het kweken van deze kruiden:

  • respecteren we de bodem door na het klaarleggen van het veld geen bodembewerkingen meer te doen en door het gebruik van compost en ter plaatse geproduceerde bodembedekking
  • leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit van het landschap: dertig soorten plus de groenbemesters die we kweken, die mogen bloeien, zich uitzaaien en afleggers maken en zo ook allerlei beestjes voeden en huisvesting bieden
  • worden weinig fossiele brandstoffen gebruikt: lokaal geproduceerd, korte afstand naar het veld (vaak met de fiets, sommige groeien tegenover ons huis), er is maar één tractorbewerking gebeurd.

Reacties zijn gesloten.