Met het warme zomerweer is het belangrijk om genoeg te drinken. Water is dan heel goed. Soms wil je ook wel eens een smaakje. De meeste drankjes zijn echter of niet zo natuurlijk of bevatten teveel suiker en zijn dus ook plakkerig en niet echt dorstlessend. Vruchtensap is dan wel goed wat vitaminen betreft. Maar ook vruchtensap zonder toegevoegde suikers bevat veel fructose uit de vruchten en dat is evenmin zo goed voor zowel de suikerspiegel als de lever. Een fantastisch alternatief is herbonade gezoet met stevia.

Salie-dropplant-bergamotherbonade

Wie op onze opendeurdag heeft geproefd van de herbonade, kan beamen dat het superlekker kan zijn!

Supergezond

Herbonade is een koud getrokken aromatische kruidendrank. Deze bevatten meestal heel wat gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen. O.a. antioxidanten, andere beschermende en immuunstimulerende stoffen, desinfecterende etherische oliën en vaak meer vitamines en mineralen dan onze bekende groenten.

Doordat het koud getrokken wordt in water, blijft intact wat anders zou vernietigd of verminderd worden door verhitting. Dit is het geval bij sommige inhoudsstoffen en niet te vergeten de etherische levenskracht of prana. Wie een beetje gevoelig is voor energie, kan dit voelen en je merkt het ook aan de frisheid van de smaak.

Kruiden zijn meestal planten die nog niet teveel gemodificeerd zijn door mensen en nog heel dicht bij hun Oorspronkelijke Natuur staan. Dit maakt dat ze heel wat prana bevatten.

Superlekker

Die frisheid is wat herbonade zo lekker maakt. Als je thee of juister gezegd infusie maakt van je kruiden, komen er andere smaken vrij en wordt de smaak meestal wat zwaarder. Herbonade is lichter en frisser van smaak. En dat is juist wat je zoekt met zomers weer, toch?

Je kunt eindeloos zelf experimenteren met verschillende smaken en combinaties. Enkele voorbeelden van kruiden die lekker zijn in herbonade zijn vlierbloesem, muntsoorten, citroenmelisse, bergamotplant, dropplant, salie, ananassalie, kamille, linde, rozemarijn,… Eigenlijk kan je alle aromatische kruiden gebruiken. Ze hebben ook allemaal hun eigen geneeskrachtige kwaliteiten.

Citroenmelisse
Citroenmelisse

Gebruik natuurlijk wel biologisch geteelde kruiden, of zelf wild geplukt niet te dicht bij de straat noch vlak langs besproeide akkers. Best is als ze uit je eigen tuin komen. Veel van deze planten zijn meerjarig; eens ze aangeplant zijn, worden ze elk jaar groter en heb je dus vele jaren groeiend smaakplezier.

Ons aanbod bij VanZelf Natuurlijk! aan meerjarige kruiden is groeiend en het loont nu al de moeite om eens ter plaatse te komen kijken welke plantjes we verkopen. Je kunt ze kopen als je naar een van onze cirkels komt of op zaterdag, dan is de winkel open.

Ook leuk is om, al dan niet in combinatie met kruiden, vruchten te gebruiken als rode bes, aardbei, zelfs de schil van (biologische!) sinaasappel of citroen.

Supersimpel

Al wat je hoeft te doen, is je kruiden een nachtje laten trekken in koud water en eventueel lichtjes zoeten. Je kunt dit bv. doen in een waterkan, dan kan je deze meteen gebruiken om uit te schenken.

Hoeveel kruiden doe je erin? Het is moeilijk om daar één richtlijn in te geven, elk kruid heeft ook een ander soortelijk gewicht en tenslotte moet je toch zelf een beetje ondervinden wat jouw smaak zegt. Stop die kan niet propvol met kruiden, dat is niet nodig en zo kunnen je kruiden minder goed trekken. Enkele blaadjes op een hele literkan is dan weer te weinig. Ideaal is een stevige bussel zodat ongeveer de helft van je volume aan water zichtbaar contact heeft met de kruiden.

Het is niet zo dat alle plantendelen altijd evenveel smaak geven. Het is tegelijk wel praktisch als je bij bv kamille niet alleen de bloemetjes erin laat drijven, want dan zou je er wel heel veel nodig hebben om aan bovenstaande ‘regel’ te komen dat de helft van je volume in aanraking komt met het kruid. Pluk dus bij bv die kamille wat steel en blad mee en steek die bussel met de bloemetjes naar beneden in de kan.

Zoeten

Dat is dus niet per se nodig. Herbonade is ook zo heel lekker en verfrissend. Maar je kunt het dus geheel zonder suiker of synthetische zoetmiddelen. Ik gebruik hiervoor geconcentreerd steviapoeder. Niet de soort die gemengd is met maltodextrine want dan kan je bijna evengoed suiker gebruiken. Gebruik een poeder hoog geconcentreerd aan steviolgycosiden en specifiek rebaudioside A, en zo weinig mogelijk stevioside als je niet graag de typische zoethoutsmaak van stevia hebt. Je hebt van dit poeder super weinig nodig. Wij gebruiken dat voor vanalles en komen toch een half jaar toe met een klein potje. Het is immers vele malen zoeter dan suiker, zonder de nadelen ervan. Verkrijgbaar in de beter natuurwinkel.

Conclusie

Stay in touch with Nature! Gooi gewoon wat verse verfrissende kruiden in je drinkwater en maak een volledig natuurlijke supergezonde zomerdrank!

Echt gezondheid!

Lees ook:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *