Vipassana meditatie programma (online)

Leer in 6 weken de meest directe weg om jezelf te bevrijden en een gelukkiger leven te leiden

Meditatie. Misschien heb je er al veel goede dingen over gehoord, of er al positieve ervaringen mee gehad? Maar zie je ook door de bomen van verschillende technieken het bos niet meer, weet je niet hoe er echt mee te beginnen? Laat staan dat je ertoe komt om elke dag te mediteren…

Er bestaan zoveel methoden! Met visualisatie, met adem, mantra’s, lichaamsbewustzijn, met of zonder intenties. Al wandelend, zittend, liggend. Hoe kies je er nu de beste uit? Hoe kies je er nu één? Op 3 paarden tegelijk kan je immers niet rijden, laat staan ergens geraken. Eén spoor kiezen en uitdiepen werkt veel duurzamer.

En dan weet je ook best een beetje wat je doet. Een methode uit een boekje proberen toe te passen of een visualisatie die je eens in een workshop deed proberen te herhalen, lukt meestal niet zo heel goed. Er is ook verschil tussen vormen die meer oppervlakkig of echt in de diepte werken.

Als je dan toch een meditatievorm echt onder de knie hebt, maar je maakt er zelden tijd voor, dan heeft het nog niet veel zin. De kracht van meditatie zit in continuïteit en zo verdieping. Dan pas voel je echt de effecten in je dagelijks leven, en worden ze duurzaam.

Wat als je één effectieve meditatiemethode zou kunnen leren, de essentie van meditatie in al zijn directheid, zonder toeters en bellen? Eenvoudig, degelijk, uiterst beproefd.

Vipassana-meditatie beantwoordt voor mij absoluut aan al die kwaliteiten. De meest directe weg om jezelf te bevrijden en een gelukkiger leven te leiden. Straffe uitspraak die een woordje uitleg vraagt…

De oorsprong van Vipassana

Deze meditatie was de techniek die meer dan 2500 jaar geleden ontdekt werd door Gautama de Boeddha. Het bracht hem uiteindelijk onder de Boddhiboom tot volledige bevrijding van alle lijden, oftewel zelfrealisatie, oftewel verlichting. De methode vormde samen met de leer van de 4 edele waarheden en het achtvoudige pad de kern van wat hij onderwees. Boeddha leerde vipassana aan tienduizenden studenten, wat erg veel was voor in die tijd, zowel monniken als leken. Hij staat beschreven in de soetra’s en werd in zijn puurheid in ononderbroken lijn doorgegeven en bewaard in Zuidoost-Azië.

Waarom vipassana?

De boeddhistische leer stelt dat je lijden creëert door op wat gebeurt te reageren met afkeer of hechting. Lijden is dus niet wat gebeurt, maar hoe je ermee omgaat. De oplossing is dus: stoppen met reageren. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat reageren gebeurt namelijk grotendeels op onderbewuste automatische piloot. Het is een lopende band die zichzelf in stand houdt: het wiel van samsara of karma, de kringloop van het lijden.

Het medicijn, het antigif voor reactie is gelijkmoedigheid. Dat betekent dat je gemoedstoestand gelijk of neutraal blijft, wat er ook gebeurt. Die gelijkmoedigheid is precies wat je gaat beoefenen in vipassana-meditatie. Je gaat gelijkmoedig je reacties observeren en zo het patroon doorbreken, de wortel uittrekken. Gelijkmoedigheid komt geleidelijk aan in de plaats van reactie en lijden.

Wat is er zo bijzonder aan vipassana?

Reactiviteit vindt in je geest plaats, je mind. Proberen je lijden op te lossen door gelijkmoedig je reacties te observeren op het niveau van je bewuste gedachten is onbegonnen werk en tevens slechts het topje van de ijsberg. Om reactiviteit bij de wortels aan te pakken, dien je het rijk van het onderbewuste te betreden. Daar geraak je niet zomaar bij.

Hoe doe je dat dan wel?

Je doet dat door de enige perfecte spiegel van je mind te observeren: de gewaarwordingen in je lichaam. Bij de minste impuls van afkeer of hechting in je geest, geeft je lichaam dat subtiel weer en als je bij die observatie gelijkmoedig blijft, doven de reacties steeds meer uit.

Het specifieke aan vipassana is dus de focus op het werken aan de bron van het lijden. Het is niet rechtstreeks gericht op het verkrijgen van plezierige ervaringen maar op duurzame effecten. Ook heeft deze pure kern van wat meditatie echt is, niets te maken met bv. visualisatie. Meditatie en visualisatie zijn 2 verschillende dingen. Visualisatie, mantra’s of intenties kunnen helpen, vipassana is meer to the point.

Leer het in 6 weken

Als ik jou vipassana leer, doe ik dat graag goed. De techniek is zo verfijnd dat je het niet even in één lesje kunt leren. Bovendien wil je het ook niet gewoon leren en dan weer loslaten, toch? Je wilt dat het voor je werkt!

Daarom is het doel van dit programma om je stap voor stap de techniek precies aan te leren én je te helpen in een ritme te komen om hem zelfstandig te gaan toepassen.

In dit 6 weken programma krijg je:

 • Elke week één live online zoomsessie van 90 min. Je krijgt 60 minuten lang meditatie instructies, 30 minuten kan er uitgewisseld worden en vragen gesteld.
 • De eerste les: aanleren van de anapana techniek die voorbereidt op vipassana, met heel precieze instructies
 • De tweede en derde les: in twee stappen aanleren van vipassana, eerst de basis, dan verdieping. Eveneens met heel precieze instructies.
 • De drie laatste lessen: opvolgingslessen vipassana, met instructies om het reeds geleerde te verfijnen en helemaal eigen te maken
 • De mogelijkheid om mij te contacteren voor vragen ivm de beoefening.
 • We kunnen samen dezelfde app gebruiken waarmee je zelf kunt opvolgen hoe vaak en hoe lang je mediteert

Wat brengt deze meditatie je?

 • Je leert je mind temmen. Die is als een wilde stier: een enorme kracht maar zinloos en gevaarlijk als die niet kan aangewend worden. Hierdoor laat je je steeds minder meenemen door eindeloos gebabbel in je hoofd (een vorm van reactie), waardoor je:
 • Minder energie verliest, je met meer focus en minder versnippering door je dag beweegt en minder bezwaard wordt door die gedachten.
 • Je hebt één duidelijke, effectieve meditatie, de waarschijnlijk meest beproefde meditatietechniek in de geschiedenis, onder de knie gekregen. Doordat je deze 6 weken lang beoefend hebt met mijn ondersteuning en die van de groep, zal je veel makkelijker die regelmaat blijven behouden en dus echte resultaten boeken.
 • Doordat je steeds minder reactief (of zelfs geagiteerd) bent en geleidelijk aan de wortels van het lijden in jezelf uitroeit (door ze niet meer te voeden met de aanhoudende stroom van reacties), komt er spontaan meer vreugde en liefde in je naar boven. Je wordt gelukkiger, vrediger, liefdevoller en alleen al jouw aanwezigheid wordt een grotere bijdrage aan je omgeving.
 • Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Bij een goede volgehouden beoefening, ga je steeds subtieler gewaarwordingen kunnen waarnemen en ervaringsgewijs de ware, stromende, niet-vaste, lichte energetische aard van de realiteit ontdekken.

Ik kan voor mezelf en vele andere beoefenaars zeggen dat vipassana de solide basis is van mijn spirituele pad, die er ook voor zorgt dat ik dit werk met helderheid, kracht, doorzettingsvermogen, energie, liefde en compassie kan doen.

Ik wens iedereen de deugd en groei als mens toe die deze meditatie, ontdekt en ons geschonken door de Boeddha, mij de laatste 20 jaar al geeft.

Dit kan ook voor jou! Als je de methode goed leert, mijn aanwijzingen goed opvolgt en het engagement aangaat om met dagelijkse regelmaat te oefenen.

Wat heb je nodig?

Begrijp me goed: vipassana vraagt echte toewijding, je mediteert in principe een uur per dag en je zult jezelf tegenkomen. Maar zoals dat met alle degelijke methoden is, zijn de resultaten evenredig met en even echt en tastbaar als de toewijding die je erin steekt.

Niet voor niets bevrijdden Gautama de boeddha en vele anderen na hem zichzelf volledig met deze techniek.

Al wat je nodig hebt, is een normale goede internetverbinding en het programma Zoom, dat je gratis kunt downloaden.

We beoefenen de meditatie al zittend, maar je hoeft niet per se in lotushouding op een meditatiekussen te gaan zitten. Je kunt ook op een stoel gaan zitten of zelfs in een zetel, zolang je een tijd kunt blijven zitten in die houding met rechte rug.

Prijs: 120€

Dat is de investering die ik vraag voor dit programma, deze inwijding in de onschatbare weg van vipassana, voor de begeleiding in de online sessies plus mijn beschikbaarheid tussen de sessies door.

Data

De reeks gaat door 6 weken aan één stuk op dinsdagavonden, telkens 20u-21u30 en begint al meteen op dinsdag 17/11. Volgende data zijn 24/11, 1/12, 8/12, 15/12 en 22/12.

Dus als jij de verbintenis wil aangaan om echt iets te veranderen in je leven, aarzel dan niet en schrijf je in. Na je aanmelding via het contactformulier, stuur ik je de gegevens voor betaling door. Vervolgens ontvang je de nodige verdere achtergrond- en praktische informatie en de link voor de Zoom sessies.

Reacties zijn gesloten.