Waarom onze biologische theekruiden?

Onze biologische theekruiden zijn een bijdrage tot iets waar we in geloven: namelijk de heilzame werking van de verbinding tussen Mens en Plant. Want ze zijn goed voor onze eigen gezondheid en veerkracht, maar ook die van de natuurlijke ecosystemen die ons omringen. 

Het normale voedingspatroon

is vrij monotoon. Het bestaat immers uit gewassen die sterk zijn gedegenereerd door een landbouw die gericht is op kwantiteit en niet op gezondheid (van mens, dier, plant en bodem). Zo ook zijn de vruchtbaarheid en de koolstof in de bodem (ipv in de lucht) de laatste decennia sterk achteruitgegaan. O.a. hierdoor zijn de gehaltes aan vitaminen en mineralen in onze voeding gedaald.

De biologische theekruiden die we kweken

zijn fantastisch om te integreren in een natuurlijk voedingspatroon. Want ze zijn een krachtige aanvulling op ons dieet. Elke soort heeft daarbij zijn eigen unieke samenstelling van kwaliteiten. De meeste van onze biologische theekruiden bevatten immers veel hogere gehaltes aan vitamines en mineralen dan groenten. Bovendien bevatten ze een heleboel andere bijzondere stoffen die een echte meerwaarde zijn voor je gezondheid. Daarbij is inheemse kruiden gebruiken een mooie manier om je te verbinden met de energie van onze inheemse Natuur. Want juist deze geeft ons het beste wat wij nodig hebben.

Ons veld met biologische theekruiden

Waar onze kruiden tot leven komen

We telen deze gecertificeerde biologische theekruiden zelf, namelijk op een veld in de buurt van onze praktijk/woonplek. Hier creëren we een levend en veerkrachtig ecosysteem volgens de principes van permacultuur. Dat wil zeggen: met optimaal respect voor bodem, plant, dier en mens.

Deze gedroogde kruiden kan je gebruiken voor infusies (thee). Maar je kunt ze ook op je bord strooien, zoals in soep of op de patatjes.

Verkoop

Onze enkelvoudige infusies en onze gemengde thees verkopen we ten eerste ter plaatse te VanZelf Natuurlijk. Dat wil zeggen bij activiteiten en in het weekend. Daarnaast staan ze te koop in de Appelfabriek te Neerijse en bovendien staan we maandelijks op de biomarkt van Herent.

Alle zakjes wegen 50g en kosten 5€.

Laten opsturen is mogelijk, portokosten 7,7€ tot 2kg. Gebruik het contactformulier hiernaast om te bestellen.

Enkelvoudige Infusies

Citroenmelisse (Melissa officinalis, kruid voor de bloei). Een zonnig kruid met een lekkere citrusachtige smaak, dat ook ontkrampt, ontspant en het gemoed verblijdt.


Duizendblad (Achillea millefolium, bloeiend kruid). Een aperitivum, digestivum, vrouwenkruid en bevordert de ciculatie.


Echinacea (Echinacea purpurea, bloeiend kruid). Staat bekend om zijn versterkende en beschermende kwaliteiten in de donkere helft van het jaar.


Goudsbloem (Calendula officinalis, bloemen). Bevat veel carotenen (pro-vitamine A), is een vrolijke toevoeging aan andere thees en werkt ook inwendig ondersteunend.


Lavendel (Lavandula officinalis, bloemen). Kalmerend, verfrissend, brengt rust in het hoofd.


Marokkaanse munt (Mentha spicata ‘Moroccan’). De muntsoort met de meest geliefde typische muntsmaak, zonder scherpte of bitterheid.


Rozemarijn (Rosmarinus officinalis, kruid). Een veelzijdig kruid in de keuken bij bv. aardappelgratin, als digestivum, werkt opwekkend en bevordert bovendien mentale helderheid en circulatie.


Sint-Janskruid (Hypericum perforatum). Het zonnige kruid voor in de donkere dagen, rustgevend en verwarmend voor het gemoed.


Slaapmutsje (Eschscholzia californica, bloeiend kruid). What’s in a name… Een theemoment met dit kruid helpt immers mee de juiste toestand creëren om een goede nacht in te gaan. Lekker met citroenmelisse.


Tijm (Thymus vulgaris, kruid). Een versterkend aromatisch kruid, onmisbaar in de winter én in de keuken. Beschermt en maakt slijmen los.


Venkel (Foeniculum vulgare, zaden). Bekend om zijn ontkrampende werking in de buik en op vastzittende slijmen in de winter. Ook als ondersteuning bij de borstvoeding. Daarnaast vinden sommige kinderen het lekker om op te kauwen als een suikervrij snoepje.

 

Runen-theemengelingen

We hebben onze mengelingen genoemd naar de Noorse runen. Dit zijn magische tekens die verwijzen naar energetische zijnstoestanden in het leven van de mens. Zo is elk van deze theemengelingen speciaal samengesteld om de kwaliteit van een Noorse rune te dragen. Op die manier ondersteunen ze het algehele fysieke en psycho-energetische evenwicht.


d Dagaz digesthee (citroenmelisse, duizendblad, goudsbloem, bonenkruid, rozemarijn, tijm, venkel). Kwaliteit van de dageraad die innerlijke knopen verlicht, waardoor alles weer ontspannen werkt.


x Inguz winterthee (echinacea, dropplant, salie, tijm, venkel). Kwaliteit van het haardvuur, het innerlijk vuur dat beschermt tegen winterse kwalen.


i Isa avondthee (citroenmelisse, slaapmutsje). Kwaliteit van stilvallen zoals water dat ijs wordt, om ‘s avonds de toegang tot de droomwereld mogelijk te maken.


s Sowelu opkikkerthee (rozemarijn, citroenmelisse). Kwaliteit van de Zon en haar dynamische levenskracht. Daarom deugddoend in de ochtend of ‘s (na)middags.


Bij het kweken van deze kruiden:

  • respecteren we de bodem door ten eerste na het klaarleggen van het veld nog zo weinig mogelijk bodembewerkingen te doen. De meeste gewassen zijn ook meerjarig en hebben daarom minder bodembewerkingen nodig. We gebruiken compost en ter plaatse geproduceerde bodembedekking (mulch).
  • leveren we een bijdrage aan de biodiversiteit van het landschap: er groeien namelijk wel dertig soorten die mogen bloeien, zich uitzaaien en afleggers maken. Zo bieden ze ook allerlei beestjes voeden en huisvesting.
  • worden daarnaast weinig fossiele brandstoffen gebruikt. Want ze zijn lokaal geproduceerd op korte afstand naar het veld (vaak met de fiets, sommige groeien tegenover ons huis). Bovendien is er maar één tractorbewerking gebeurd.