Iedereen vraagt het zich wel eens af: wat is mijn plek? Dit is zo’n wezenlijke vraag, een vraag die raakt aan de kern van je menselijke bestaan. Ze kan op verschillende manieren gesteld worden, en je stelt ze vaker dan je op het eerste zicht misschien zou denken. Het is heel vaak de centrale vraag in een vision quest.

Wat is mijn plaats in de wereld?

Wellicht is dit het eerste waar je aan denkt bij de vraag ‘wat is mijn plek?’. Het is meteen ook de meest diepgaande betekenis ervan. Wie op deze aardbol verlangt niet om haar missie te leven, zijn ware bestemming te ontdekken? In stamgemeenschappen bijvoorbeeld is deze vraag heel belangrijk, niet alleen voor het individu zelf, maar evenzeer voor de groep als geheel. Want iemand die doet waarvoor ‘ie gemaakt is, ondersteunt optimaal het overleven en floreren van de stam.

Daarom gaan jongvolwassenen en rijpere volwassenen op vision quest. Ondersteund door de tribe, gaan ze voor een periode in afzondering, waarbij ze zichzelf voedsel, luxe en menselijk contact ontzeggen. Ze richten hun blik omhoog, of naar het Oosten, en vragen: toon mij wie ik ben, en wat ik kan doen voor mijn gemeenschap!

Waarom naar het Oosten? Omdat de vision quest een ceremonie van het Oosten is, de richting die ons het licht brengt nadat het donker was. Licht, maar nog niet echt warmte, dat is voor het Zuiden. Het licht maakt je namelijk wakker, samen met de frisheid van de ochtend, en zorgt dat je kunt zien waar je je bevindt en wat er zich rond je afspeelt. Het Oosten brengt visie, en nieuw begin. Alles begint met visie en helderheid. Want als je je goed kunt oriënteren en aanschouwen wat er zich afspeelt in jouw wereld en wat jouw kwaliteiten zijn, weet je ook wat er nodig is en hoe jij daarbij kunt helpen.

Mensen op vision quest bidden dus: laat mij zien wat mijn plaats is in de wereld, hoe ik dus dienstbaar kan zijn, en geef me wat ik daarvoor nodig heb! Met dat laatste bedoelen mensen in sjamanistische samenlevingen: verbind me met mijn bondgenoten in de spiritwereld. Soms is dat zelfs de specifieke reden waarom mensen met meer sjamanistische ervaring op vision quest gaan. Ze weten al beter wat hun plek op Aarde is, maar vragen versterking om nog meer dienstbaar te kunnen zijn.

Wat is mijn plek in deze situatie?

Hier wordt het concreter. Soms heb je de Oostkracht gewoon nodig voor helderheid in een specifieke situatie die nu aan de orde is. Dat kan bijvoorbeeld zijn op gebied van relaties, werk, of in een maatschappelijk thema dat je nauw aan het hart ligt.

Ook hier is het antwoord vaak het best te vinden als je je leeg kunt maken. Vasten, alleen zijn in de wildernis en bidden, zijn de omstandigheden op een vision quest. Deze creëren de leegte en dus openheid en helderheid in jezelf die nodig zijn. Dan ga je de zaken thuis vanop een afstand en vanuit rust bekijken. Je bent op dat moment niet meer verwikkeld in en onthecht van de kluwen die het soms is. Zo kan je de dingen eenvoudigweg zien zoals ze werkelijk zijn én beseffen wat belangrijk is voor jou. Je kunt dan ook de kracht (spirituele bondgenoten) verzamelen om voor je keuze te gaan staan.

Spirit laat je anders kijken, puur. Naar problemen, naar hoe je je energie kunt inzetten, naar mensen. Daarom is het zo heilzaam om de stilte en leegte op te zoeken, te verbinden met Moeder Aarde in haar krachtigste gedaante: de wilde natuur.

Waar ga ik wonen?

Soms is de vraag ‘waar is mijn plek?’ heel letterlijk te nemen. Waar dien ik naartoe te gaan? Ook deze vraag houdt velen bezig. Moet ik trouw blijven aan de plek waar ik nu woon en hier dienstbaar zijn? Verhuis ik beter naar het buitenland waar ik een rustiger leven kan leiden? Is mijn plaats eigenlijk in een gemeenschap ipv in het huisje-tuintje-hekje hokje?

Een plek is erg belangrijk om je te kunnen gronden. En gronden is essentieel voor je welzijn en om in je kracht te kunnen staan. Wonen is je fundament. Daarom leeft deze vraag bij zoveel mensen. Ook bij wie haar woonsituatie onveranderd laat, knaagt het vaak toch vanbinnen. Een terechte vraag dus om van op een afstand te bekijken, én om Spirit te laten meekijken. De perspectieven die je van de Oostkracht krijgt op een vision quest, zijn ook hier dikwijls het ontbrekende stukje van de puzzel dat je tot nu toe niet had bekeken.

De vraag

Of je vraag nu is waarvoor je op deze wereld gezet bent, welke plaats je dient in te nemen in een specifieke levenssituatie, of waar je moet gaan wonen, het zijn allemaal wezenlijke vragen. Dingen die een spiritueel mens niet met het denken of met het voorgekauwde voorbeeld van de wereld oplost, maar juist met jezelf nederig maken, zodat je een hogere stem, de stem van het hart, helder kunt horen. Een vision quest creëert die omstandigheden.

–> Meer over vision quests

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *