permacultuur

Prikkelt het woord ‘permacultuur’ jou, maar is het nog wat vaag voor jou wat het precies betekent? Wil je het op een eenvoudige manier leren kennen en makkelijke eerste stappen zetten in de toepassing ervan? Zoek je meer verbinding met de natuur? Wil je deel zijn van de oplossing, eerder dan van het probleem? Kriebelt het om dit heel concreet te maken? Dan laat deze workshop er geen twijfel meer over bestaan. Hier leer je meteen enkele breed toepasbare permacultuur-trucjes en -technieken!

Permacultuur?

Permacultuur, je hebt er al van gehoord of niet. De idee is meestal dat het de nieuwste rage in ecologisch tuinieren is, maar niets is minder waar. Het is veel meer dan dat! Maar wat is het dan eigenlijk écht? Na deze workshop zal je nooit meer op dezelfde manier kijken naar, omgaan met en genieten van je woning, tuin, omgeving en je leven!

Waarom permacultuur?

Op dit moment zijn we met zo’n 7,8 miljard mensen op Aarde. Het lijkt alsof we goed boeren. De vraag is, wat de kwaliteit van leven is voor mens, dier en plant? We mogen wel zeggen dat er een zekere disbalans is. Grondstoffen raken op, de lucht wordt steeds rijker aan koolstof, de bodem steeds armer. Bovendien is de oppervlakte van de planeet eindig en is er steeds minder ruimte voor wilde natuur. Hiermee bedoelen we andere wezens dan mensen, hun grondstoffenwinning, hun monocultuur bulkgewassen (graan, maïs, oliepalmen) en gedomesticeerde dieren.

Dit maakt dat we steeds minder elk op ons eigen eilandje kunnen leven.

Hierdoor groeit het besef dat alles met elkaar verbonden is en elke actie impact heeft. We maken de wereld elk moment samen! Want we leven, of we het nu (willen) zien of niet, in één groot ecosysteem. En er is maar één wet: de wet van de Natuur. De ecologie (de wetenschap van ecosystemen) leert ons hoe deze wet werkt. Maar permacultuur leert ons hoe we door de bril van dit allesdoordringende ecosysteem naar onze menselijke omgeving kunnen kijken.

permacultuur
Een blik in ons voedselbos

Nog belangrijker is dat permacultuur als ontwerpmethode ons leert om meer verbindingen te leggen en te versterken. Hierdoor wordt onze biotoop steeds veerkrachtiger.

Zo wordt sluimerende overvloed actief, waardoor we die meer kunnen ervaren en delen.

Wat doen we in deze workshop?

  • Na een kort theoretisch overzicht, werpen we in ons voedselbos een blik op hoe energiecycli werken in een ecosysteem.
  • Vervolgens doen we enkele speelse oefeningen om anders te kijken. Je maakt kennis met het leren herkennen van energiestromen, natuurlijke patronen en functies.
  • Dan verkennen we verschillende functies die planten kunnen vervullen in een permacultuurtuin.
  • Last but not least, gaan we praktisch aan de slag met enkele eenvoudige basistechnieken: we leggen een mulchbedje aan, verkennen de chop-and-drop methode en experimenteren met simpele technieken van plantvermeerdering.
permacultuur mulchplant
Russische smeerwortel

Wat leer je?

We maken kennis met:

  • Hoe de natuur en dus permacultuur werkt. Je krijgt dus zicht op de principes van meewerken met de natuur.
  • Kijken door een permacultuur-bril. Door oefeningen om je geest te openen, zie je waarde en kansen waar je er voorheen geen zag.
  • Je kunt strategisch meerdere planten inzetten om het ecosysteem in je tuin te vitaliseren.
  • Verschillende technieken waardoor je meteen thuis je eerste stappen kunt zetten naar een florerende permacultuurtuin.

Resultaten

  • Je verspilt minder energie op je woonplek en in andere levensdomeinen: sociaal, financieel,… Je leert in de vorm van spullen, grondstoffen en relaties meer energie behouden en benutten binnen je eigen biotoop.
  • Het plezier van samenwerking met de natuur!
  • Je haalt meer uit je tuin, draagt tegelijk meer bij aan biodiversiteit en verkleint je ecologische voetafdruk.
  • Je voelt je bekrachtigd want je groeit in zelfvoorzienendheid.

Praktisch

26 september 2020, 13u30-17u30.

Het aantal inschrijvingen is beperkt owv sociale afstand ter preventie van het coronavirus: maximaal 8 deelnemers.

Bijdrage: 40€