Healing, het is een bekend woord in spirituele kringen, een vanzelfsprekend woord. Maar wat is het eigenlijk? Is het wel wat we denken? In dit artikel wil ik hier met een open blik naar kijken en misverstanden rond healing wegwerken. Ook zet ik graag op een rijtje wat ervoor nodig is. Daarbij wil ik centraal stellen wat volgens mij het essentiële element is: hoe je aanwezig bent. Technieken zijn bijzonder behulpzaam. Maar ze zijn uiteindelijk niet meer dan een verlengstuk van je kwaliteit van presentie, je helende aanwezigheid.

Ik geloof dat het de bestemming van ons allemaal is om een helende aanwezigheid te worden. Je kunt het zijn in elke gedaante: als professioneel healer, maar ook terwijl je ander werk doet of gewoon als iemands vriend of familielid. Het is hoe de wereld kan worden hoe die bedoeld is.

Misverstanden over healing

Op het pad van zelfrealisatie word je je bewust van twee dingen.

Ten eerste ga je beseffen dat er meer is dan het zichtbare en het tastbare, een hoger plan van grotere mogelijkheden, liefde en verbondenheid.

Ten tweede moet je vaststellen dat je heel wat ‘bagage’ hebt meegekregen die je verhindert om in deze lichtere realiteit te leven. Met andere woorden, er is heel wat dat mag gaan helen.

Het beeld van healing

Dat helen, dat roept een bepaald beeld op. Namelijk dat er ergens schade is, doordat er energie vastzit of ontbreekt, niet genoeg stroomt. En dat is niet fout; alles is energie en harmonisch stromende energie betekent heelheid. Energie die niet mooi stroomt daarentegen, is eigen aan storing of trauma.

Een ander deel van het beeld is dat de healer een bepaalde energie brengt en dat dat de boel terug in stroming brengt. En eigenlijk is ook dat juist. Alleen valt er wat meer over te zeggen als we wat dieper kijken.

Healing is geen loodgieterij

Het is immers niet zo dat degene die healing krijgt, in welke vorm dan ook, in essentie onderworpen is aan de healer die de storing al dan niet fikst. Anders gezegd, wie ontvangt is geen lijdend voorwerp en wie geeft, is niet degene die de healing werkelijk tot stand brengt.

Geen fout

Bovendien is er nog een misvatting. Eentje die sommigen onder ons met het verstand al wel doorhebben maar misschien nog niet werkelijk zien. Een manier van denken die diep ingebakken is geraakt, is dat wat ons overkomt ofwel brute pech is, ofwel onze eigen fout. Beide opvattingen zijn eigen aan oude wereldbeelden. In die oude wereldbeelden heerst afscheiding van het goddelijke, toeval, de toorn der goden, schuld en vergelding. Vanuit mijn ervaring met processen van zelfontplooiing, zijn dit dezelfde denkbeelden die net lijden veroorzaken en in wezen niet kloppen.

Wat is healing dan wel?

Als de healer niet healt en trauma’s noch ons zomaar overkomen, noch onze eigen schuld zijn, hoe zit het dan wel?

Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat het zinloos is om naar een healer te gaan. In tegendeel, ik geef zelf healing en leid healers op. Het is zo’n mooie roeping en je kunt mensen echt helpen. Bovendien werkt het volgens mij vaak beter dan naar een psychiater gaan en vele uren te praten en analyseren. Daarbij kan je verstrengeld geraken in je mind waar het probleem net begint. Met energetisch werk kan je dit bypassen. En nogmaals, een goede healer biedt een mooie, krachtige energie aan en dat helpt om blokkades los te maken.

Healing doe je eigenlijk zelf

Maar de echte healer hierbij is de intelligentie van het energetisch systeem, of noem het de ziel, van wie healing ontvangt. Want wat er wezenlijk gebeurt, is dat de energie die wordt aangeboden, als het goed zit de ontvanger herinnert aan zijn natuurlijke staat van zijn. Gebeurtenissen die trauma’s en blokkades triggeren, activeren een stukje vergetelheid van onze ware, lees harmonische en stralende aard. Eigenlijk ZIJN trauma’s die vergetelheid, en creëert die illusie pijn. Ze zijn een normale reactie op dysharmonische gebeurtenissen.

Maar je bent ook in staat om deze oorspronkelijke staat opnieuw te integreren als iets je daaraan herinnert. Die herinnering gebeurt niet zomaar doordat iemand erover spreekt (hoewel dat ook kan bijdragen) maar vooral door dat ‘stukje’ van Oorspronkelijkheid dat je miste, als het ware even te ‘proeven’. Dat kan gebeuren op een heel diep niveau.

En dat is healing.

De zin ervan

De misvatting van ‘pech’ kan niet kloppen in een Universum waar niets voor niets gebeurt. Ook de idee van ‘schuld’ is een te simpele manier om over karma te spreken. Toeval en schuld lossen op als je kijkt vanuit de evolutie van de ziel. In dat perspectief wordt het immers helder dat alles zijn zin heeft.

Met andere woorden: verstoringen zijn functioneel. Ze maken ons attent op iets heel belangrijks. Iets dat we door en door mogen leren kennen om ons te kunnen bevrijden, grenzen te overstijgen én geleid te worden in de goddelijke flow van synchroniciteit.

Het hoofdingrediënt van healing

Een echte healer doet dus twee dingen. Ze helpt je enerzijds, met welke methode van healing dan ook, op een diep niveau herinneren aan je natuurlijke, harmonische staat van zijn. Anderzijds maakt hij je erop attent hoe alles in jouw leven bedoeld is om je bij jouw kracht te brengen. De beste healer herinnert je aan jouw meesterschap en helpt je erin te gaan staan.

Hoe doet die healer dat dan?

Het krachtigst werkt healing als je de juiste energie niet alleen even ontvangt en dan niet meer, als een lamp die je aan- en uitschakelt.

Wanneer de healer de healing werkelijk belichaamt, onverstoorbaar door welke blokkade ook zich bij haar cliënt aandient, dat werkt zoveel dieper in. Hoe meer de healer zijn eigen heelwording geïntegreerd heeft, hoe meer dit een levende realiteit is waarin je mag aanwezig zijn als ontvanger. Als een ijsblok in de stralende middagzon wordt gezet, kan die niet anders dan smelten.

In het opleiden van sjamanistisch healers is het dit wat bij mij het meeste aandacht krijgt. Namelijk te leren ten volle aanwezig te zijn bij de zwaarte en het lijden van anderen, en bij je eigen lijden. Dat is absoluut de basis, en de basis die is op z’n best breed en stevig. Liefdevol, geduldig en vertrouwensvol. Hierdoor gebeurt het dat de helende energieën die nodig zijn, spontaan hun werk doen. En dit soms zonder dat de healer een vinger hoeft uit te steken of ook maar één keer op haar drum moet slaan.

Hoe word je een helende aanwezigheid?

Ken jezelf

Om op deze wijze aanwezig te zijn, is de healer vertrouwd met z’n eigen pijnstukken. Deze zijn al deels gesmolten, en ze hebben niet meer zodanig de kracht om de healer op sleeptouw te nemen. Hij kan de rust in zichzelf bewaren als ze geactiveerd worden. En dat is best belangrijk. Want de blokkades van de ontvanger kunnen de pijnstukken van de healer triggeren. Dan daalt de kwaliteit van zijn helende aanwezigheid.

Achter je energetische blokkades zitten overtuigingen over jezelf, over anderen en over de realiteit. Dat zijn conclusies die je vormde in moeilijke omstandigheden. ‘Mensen zijn niet te vertrouwen’, ‘het leven is moeilijk’, ‘ik ben niets waard’, ‘ik moet mezelf weggeven om geliefd te zijn’,… Eigenlijk zijn het de overtuigingen die de blokkades vormden en in stand houden.

Wanneer de overtuigingen van de healer op het moment van de healing geactiveerd worden, daalt de kwaliteit van haar aanwezigheid sterk. Ze gelooft dezelfde illusies als haar cliënt gelooft en belichaamt veel minder van de harmonie die de ontvanger nodig heeft.

Blijf goed geaard in je healing

Hiermee hangt een andere belangrijke kwaliteit samen van de helende aanwezigheid: gronding. Een goede healer heeft niet alleen affiniteit met hoge frequenties, maar eerst en vooral ook een goede verbinding met de Aarde. Om een helende aanwezigheid te zijn voor je naasten, is het wezenlijk dat je blijft je connectie met de Aarde, en daarbij met je eigen lijf versterken. Dat kun je doen door veel te bewegen, met af en toe gezonde zware fysieke inspanningen. Alles wat je lijf, én je geest gezond houdt, is goed voor je gronding.

Wees standvastig in je healing

Bepaalde meditatietechnieken helpen ook om goed in je lichaam aanwezig te zijn. Bovendien helpt het beheersen van haar geest door meditatie, een healer om zich bewust te zijn van bovenstaande triggers die op de loer liggen. Daarbij komt dat die beheersing ervoor zorgt dat ze standvastig blijft en zich niet laat meeslepen door overtuigingen en angsten die geactiveerd zouden kunnen worden.

Vertrouw en geef je over

Een volgende kwaliteit is een bewustzijn. Het is het weten, het vertrouwen dat alles continu in beweging en in verandering is. Iemand met een helende aanwezigheid heeft ervaring met het contact met z’n eigen pijnstukken werkelijk aan te gaan. Dit contact roept angst op, angst voor schade en angst dat het gevoel nooit meer over zal gaan. Maar contact met het gevoel is op zich niet schadelijk. En alles wat er werkelijk mag zijn, kan niet blijven, moet smelten. Een helende aanwezigheid weet dit uit ervaring.

Een helende aanwezigheid weet ook, vertrouwt ook dat het Universum in wezen helpend is. Hij kan zien hoe alle gebeurtenissen wegwijzers en duwtjes zijn (ok, soms lijken het meer bulldozers) voor de evolutie van de cliënt, vriend of familielid.

De essentie van de helende aanwezigheid

Hiermee komen we bij de essentie van de helende aanwezigheid: een diep weten dat het goed is, en een diep vertrouwen dat besmettelijk is. Dit helpt de ontvanger om zich te openen, ontspannen en over te geven aan het Leven dat voor hem zorgt. De innerlijke rust, gronding en standvastigheid van hierboven zijn allemaal eigenschappen van dat vertrouwen.

Dat vertrouwen kan zich in je settelen door ervaring met je eigen binnenwereld op te doen, je gronding te verzorgen en standvastigheid van geest te oefenen.

Als je voelt dat je hier iets mee te doen hebt

Dan is dit misschien waar je dient te zijn. Deze opleiding tot sjamanistisch healer werkt met (wat nodig is voor) de helende aanwezigheid als basis, om van daaruit te verfijnen met technieken. Er zijn nu nieuwe data voor een nieuwe groep die zal starten in 2023.

Lees ook:

10 Reacties

  1. Door dit te lezen, herinnerde ik me opeens een droom. In die droom ging ik stukjes van mezelf terughalen, stukjes die ik vergeten was. Wat het juist was, dat weet ik niet meer, maar het was wel nodig. Ik leer nu dat ik het niet allemaal moet begrijpen, maar wel mag vertrouwen. Healing is overal als ik ervoor opensta. Danku Maarten!

  2. Waauw Maarten! Wat een duidelijk, inspirerend en geaard artikel. Duidelijk uitgelegd wat healing wel en niet is op een heel geaarde manier. Net zoals ik jouw opleiding ervaar. Niet hoog zwevend in de lucht. Wel met beide voeten op de grond en van daaruir in verbinding met het hogere.
    Dank je wel Maarten om zo een inspirerende, geaarde facilitator te zijn!

    1. Dankjewel Lisa! Blij te horen dat het aankomt. Het is ook zo belangrijk dat het wordt doorgegeven op een manier dat het echt in de praktijk kan gezet worden. En ja, ik ben ook heel blij met deelnemers zoals jullie die het proces echt aangaan!

  3. Mooi en duidelijk geschreven, dankjewel daarvoor. Ik geloof dat er inderdaad veel nood is aan healing op deze manier. Er liefdevol en met aandacht zijn voor de ander.

  4. Dankjewel Maarten voor deze heldere maar tegelijk puur en duidelijke ontsluiering van de betekenis en kennis van healing. Correct verwoord naar mijn aanvoelen en uit ervaring met ‘zuivere healers’ zoals jij. Ja inderdaad gewone mensen van vlees en bloed die ergens dat nederig duwtje kunnen geven om jezelf te overstijgen om terecht te komen in die ‘plus’ die we allemaal in ons hebben en zijn. Mooie en juiste kennisoverdracht vanuit jouw weten in liefde aan jouw medemens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *